THE MACALLAN ELLIOTT ERWITT'S EDITION

Mr Elliott Erwitt and The Macallan Elliott Erwitt's edition
Mr Elliott Erwitt and The Macallan Elliott Erwitt's edition

Vào tháng 10/2013 vừa qua, phiên bản thứ tư của chai rượu Macallan single malt kết hợp với các nghệ sỹ nhiếp ảnh hàng đầu trên thế giới, vừa được trình làng. Phiên bản thứ tư này kết hợp với ông Elliott Erwitt, một nhiếp ảnh gia nổi tiếng trên thế giới. Những tác phẩm ảnh của ông có tầm ảnh hưởng rất lớn đến các nhà nhiếp ảnh đương đại hiện nay. Lần này hãng Macallan mời ông đến sáng tác những bức ảnh từ những góc nhìn nghệ thuật của ông về vùng đất tổ của hãng Macallan mang chủ đề “Great Scottish Adventure”. Các bức ảnh của ông lần này rất sâu lắng và giàu cảm xúc mô tả về vùng đất và tính cách con người xứ Tô-Cách-Lan thông qua kỹ năng quan sát rất sắc sảo và phong cách hóm hỉnh.

Cho đến nay, có 58 thùng ủ (single cask) đã được chọn và dán một bức hình khổ 11” x 14” (khoảng 28cm x 35cm) nằm trong loạt ảnh mang chủ đề “Great Scottish Adventure” của ông. Sau thời gian ủ cuối cùng tuyển chọn được 35 thùng single cask để sản xuất ra 2,030 chai trên toàn thế giới. Riêng thị trường Mỹ được phân phối 320 chai. Mỗi một pack bao gồm một cuốn sách có in 158 hình ảnh do Ellitott sáng tác tại vùng đất tổ Macallan kèm một chai 375ml single cask malt lần đầu tiên có mặt trên thị trường (có nghĩa là trước đó hãng chưa bao giờ xuất bán loại này ra thị trường) và được khoét lõm đặt chìm trong cuốn sách. Chai flask này có 2 đặc điểm đáng để ý: vỏ chai được làm hoàn toàn bằng thủ công và chất rượu trong chai được lấy từ thùng single cask có gắn bức hình nào thì hộp pack đó có kèm thêm bức hình đó và có ghi rõ mã số thùng cask.

Việc gắn những tấm ảnh của Elliott vào thùng single cask hoàn toàn không phải là việc gắn ngẫu nhiên. Chuyên gia của hãng được gọi là Whisky Maker, Bob Dalgamo phát biểu rằng những tấm ảnh của Elliot đã truyền cảm hứng cho ông trong quá trình nếm thử và chọn ra 58 thùng single cask tương ứng với 58 tấm ảnh. Các đặc tính riêng biệt của từng thùng rượu phản ánh đúng chủ đề giàu cảm xúc (richness) và sâu lắng (depth) của từng bức ảnh và ngược lại.

A 375ml handmade glass flask containing a never before released single cask malt whisky concealed within its pages
A 375ml handmade glass flask containing a never before released single cask malt whisky concealed within its pages

Elliott cũng phát biểu rằng: “nhiếp ảnh là một môn nghệ thuật của sự quan sát, tạo ra một cái gì đó nổi bật từ những điều bình thường. Bạn chọn một khung hình rồi chờ cho đúng thời điểm kỳ diệu của nó và nhấn nút. Tôi nhận ra rằng quá trình làm việc cho dự án này cũng tương tự như quá trình làm việc của Bob Dalgamo sáng tạo ra các dòng rượu Macallan. Ông ấy vẽ ra trước một loại whisky nào đó mà ông ấy muốn, rồi mới chọn lựa ra những thùng hoàn hảo để sáng tạo ra nó và rồi ông ta chờ cho đến đúng thời điểm. Đối với chúng tôi, thời gian là tất cả”.

The Elliott Erwitt photograph that accompanies Cask Number 0004112. The Macallan, Easter Elchies House in Craigellachie
The Elliott Erwitt photograph that accompanies Cask Number 0004112. The Macallan, Easter Elchies House in Craigellachie

Như đã nói ở trên, đây là phiên bản thứ 4 mang tên Elliott Erwitt Edition nằm trong các seri ảnh đoạt giải The Macallan Master of Photography. Trước đó đã có 3 phiên bản mang các tên Rankin, Albert Watson và Annie Leibovitz. Những phiên bản được sản xuất với số lượng có hạn này là độc nhất vô nhị. Chúng được tạo ra bởi sự kết giao giữa nghệ thuật sản xuất rượu whisky và nghệ thuật nhiếp ảnh. Thế giới rượu Macallan được chuyển tải qua ngôn ngữ ảnh nghệ thuật dưới lăng kính nhìn của các nghệ sĩ nhiếp ảnh.

The Macallan Elliott Erwitt's Edition in close-up
The Macallan Elliott Erwitt's Edition in close-up

Buổi lễ đầu tiên ra mắt ấn bản này được tổ chức tại Los Angeles với sự có mặt của Elliot Erwitt, và được bán rộng rãi trên toàn thế giới kể từ tháng 10-2013 với mức giá US$1,500.

Jack Kao

01/2014

(lược dịch và tổng hợp từ PR Newswire)

 

Khi copy xin vui lòng ghi rõ nguồn trích dẫn từ

http://kao-miniature.jimdo.com

NEW YORK, Oct. 24, 2013 /PRNewswire/ -- For the fourth edition of its award-winning Masters of Photography series, The Macallan – the world's most precious single malt whisky – has commissioned the most influential living photographer, Elliott Erwitt to capture the spirit of its heartland in his 'Great Scottish Adventure'. The Masters of Photography: Elliott Erwitt Edition sees Erwitt interpret the unique richness and depth of Scottish character through his shrewd observational skill and subtle humorous style.

 

The Masters of Photography: Elliott Erwitt Edition is The Macallan's most extensive, and ambitious, to date with 58 unique single cask whiskies being paired with a different signed 11" x 14" Elliott Erwitt print captured during his Scottish adventure. Only 35 of each of the exclusive pairings are available, making a complete global release of 2,030 packs. 320 of these are allocated for the US market. The Elliott Erwitt Edition comprises a bespoke photo-archival book featuring a total of 158 images, shot by Elliott during his trip, with a 375ml handmade glass flask containing a never before released single cask malt whisky concealed within its pages.

 

Erwitt's rarefied ability to instinctively visualize and capture an insightful image has resulted in some of the most iconic and powerful photographs of our time, including the incredibly poignant portrait of Jackie Kennedy at her husband's funeral, and intimate shots of Marilyn Monroe on the set of The Misfits.

 

Renowned for his mastery of the 'decisive moment' – that creative instant when subjects appear before the camera in surprising and illuminating ways – Elliott Erwitt, has now turned his lens on Scotland. Shot against dramatically different backdrops in the Highlands and Islands, Glasgow and Edinburgh, Erwitt captures the beauty of the perfect moment. His collection showcases the traditions and eccentricities of the Scottish people, as well as, his most loved subjects – dogs.

 

"Photography is an art of observation – it's about creating something extraordinary out of the ordinary. You choose a frame and then wait until the right time for something magical to come along and fill it. I realized while working on this project that this is exactly the way Bob, the Whisky Maker, works when creating The Macallan. He envisages how he wants a particular whisky to taste, selects the perfect cask to create it, and then he waits! Timing is everything," comments Elliott Erwitt.

 

This collection is completely unique in terms of its scale and breadth of single cask malt Scotch whiskies, each of which has been personally selected by Whisky Maker Bob Dalgarno to interpret the essence of its corresponding photograph.

 

"The incredible richness and depth of character found in every Macallan whisky lends itself perfectly to this year's Masters of Photography offering. Selecting 58 individual single cask malt whiskies to bring to life Elliott's 58 favorite images of his Great Scottish Adventure was wonderfully challenging – tasting the image through the whisky and the whisky through the image on such an unprecedented scale was inspiring," remarks Bob Dalgarno, Whisky Maker, The Macallan.

 

Ken Grier, Director of Malts, The Edrington Group, says: "The creative excellence showcased by Masters of Photography has become synonymous with The Macallan. Working with Elliott Erwitt, the world's most influential living photographer has been both an honor and personal highlight. Elliott is legendary in the world of photography and is one of my all-time favorite photographers. With his signature playfulness and witty juxtapositions, we couldn't think of anyone better to capture the quirkiness of Scottish character and heartland of The Macallan."

 

The collaboration will be celebrated this week as the new bottles and images are released at a launch event in Los Angeles where Erwitt will be in attendance.

The Masters of Photography: Elliott Erwitt Edition is available worldwide starting from October 2013, priced at $1,500.

Write a comment

Comments: 0

LIKE US ON FACEBOOK

MY FANPAGE

Free counters!

VISIT OUR CLUB AT:

www.vietnamliquorclub.com