LỊCH SỬ CỦA HÃNG LARSEN - HISTORY OF LARSEN COGNAC

Công ty Larsen được Jens-Reidar Larsen thành lập vào năm 1926. Ông là một người Na uy trẻ đến từ Bordeaux vào năm 1919. Ông nhanh chóng an cư tại Cognac do bị quyến rủ bởi khí hậu không nơi nào giống được của ngôi làng nhỏ mang tên Charentes và ở đó ông khám phá ra sự tinh tế của eau-de-vie nổi tiếng. Là người sành rượu và là người có tài kinh doanh bẩm sinh, ông mua lại một lò nấu rượu cognac nhỏ từ Joseph Gautier và bán ra thị trường sản phẩm mang thương hiệu “Larsen”. Chẳng bao lâu sau đó nó được nhiều người sống ở vùng Bắc Âu biết đến đặc biệt là ở Na uy.

 

The Larsen firm was founded in 1926 by Jens-Reidar Larsen, a young Norwegian, who arrived in Bordeaux in 1919. He settled shortly afterwards in Cognac charmed by the inimitable atmosphere of the small Charentes town and there, discovered the refinement of its famous eau-de-vie. Having become a fine connoisseur, and driven by an innate business acumen, he bought the small firm of cognac Joseph Gautier and launch his own “Larsen” brand which soon prospered in Scandinavian market, particular in Norway.

Ông cưới vợ người gốc tại vùng Cognac và có một con trai tên là Jean, sau này tiếp nối ông quản lý công ty và làm cho thương hiệu này nổi tiếng trên toàn thế giới. Thế hệ thứ 3 hiện tại là Nicolas và Frédéric đã xây dựng thương hiệu này thành một biểu tượng của chất lượng và sự tinh tế. Ngày nay có thể nói sự giao thoa giữa một bên là người đàn ông đến từ Bắc Âu và một bên là trái nho trồng ở đất Pháp đã đơm hoa kết trái mỹ mãn. Hơn nữa, gia đình Larsen lại thích nhắc đến một điều hoàn toàn trái ngược vời ý nghĩa trên, đó là: từ “Viking” không phải nói về một quốc gia hoặc về một tộc người nào đó mà nói đến "tinh thần" của những con người dũng cảm đã rời bờ biển Scandinavi đi chinh phục khắp nơi trong đó đặc biệt có vùng đất Cognac này.

 

Having married a native of Cognac, he has a son, Jean who took over the Larsen firm and made the brand prosper around the world. Third generation, Nicolas and Frédéric, has already taken the reins of the family business and made the brand an international symbol of sophistication and quality. Today, there is proof that this encounter between men from the North and the tradition, the fruit of a French soil, can achieve remarkable results. Moreover, the Larsen family likes to recall that, contrary to common belief, the term “Viking” does not refer to a nation, or an ethnic group, but to a state of mind which was that of the ancient conquerors who left the Scandinavian coast to travel the seas and the world, in particular, Cognac.

Rượu cognac Larsen chỉ được chưng cất từ rượu vang của các vùng trồng nho ngon nhất tỉnh Cognac như là Borderies, Fins Bois, Petite và Grande Champagne. Việc pha chế rượu do chuyên gia pha chế rượu của hãng đảm nhận để cho ra loại rượu cognac mang đặc trưng của hãng Larsen theo đúng như “gu” pha chế của người sáng lập, mà chính “gu” này đã làm cho mọi người biết đến hãng Larsen. Trải qua 3 đời quản lý, gia đình Larsen đã trữ được một số lượng rượu cognac cổ được ủ trong các thùng gỗ sồi Limousin. Thậm chí có một số thùng được ủ từ thế kỷ trước. Đây là nguồn nguyên liệu dùng để phối chế ra những loại rượu già tuổi mang đầy đủ hương vị đến cho những khách hàng sành rượu.

 

Cognac LARSEN is developed using distilled wines exclusively from the well defined region of Cognac growing districts such as Borderies, Fins Bois, Petite and Grande Champagne. The blending is performed with the greatest care by the Cellar Master to give Cognac LARSEN its unique character determined by its founder, the finesse of which is recognized the world over. For three generations, the Larsen family has built up a substantial stock of very old cognacs aged in casks and Limousin oak barrels, meaning that it is ideally positioned to offer its clientele of connoisseurs very mature cognacs, some of which are products of harvests from the last century.

CÁC NHÓM SẢN PHẨM

PRODUCT RANGE

 

V.S - Very Special Vikings' Cognac

Đây là loại cognac trẻ nhất trong các nhóm sản phẩm của hãng Larsen. Nguồn rượu nguyên liệu được lấy từ các vùng trồng nho ở ngoại ô trải dài từ Fins Bois đến Grande Champagne. Chất rượu dịu dễ uống và thơm mùi hương trái cây.

 

The youngest Cognac of the LARSEN range is a blend of cognacs coming from various sub-districts from the Fins Bois to the Grande Champagne vineyards. It is a smooth, fruity, fragrant Cognac.

Miniature bottles of Larsen Very Special Viking Cognac 3cl
Miniature bottles of Larsen Very Special Viking Cognac 3cl

V.S.O.P

Được phối chế từ các vùng trồng nho trải dài từ Fins Bois đến Grande Champagne. Có những đặc trưng như loại Very Special Vikings nhưng có vị tannin nhiều hơn và độ chín hơn do được ủ trong thùng gỗ sồi Limousin dài hơn.

 

A blend of mature cognacs coming from the Fins Bois and Grande Champagne vineyards. It has the same pleasant characteristics as the Very Special Vikings' Cognac, with more maturity and tannin having stayed longer in Limousin oak barrels.

Miniature bottles of Larsen V.S.O.P. 3cl
Miniature bottles of Larsen V.S.O.P. 3cl

Napoleon

Được phối chế từ các dòng eaux-de-vie ủ lâu năm từ các vùng trồng nho Grande Champagne, Petite Champagne và Fins Bois. Mang hương vị dịu ngọt nhẹ nhàng mượt mà, vị “rancio” hấp dẫn: đặt trưng của loại rượu có độ tuổi ủ đủ lâu.

 

Marriage of old eaux-de-vie coming from Grande Champagne, Petite Champagne and Fins Bois vineyards. Mellow, generous, with a rich velvety aroma. Good maturity and a nice "rancio".

Miniature bottle of Larsen Napoleon 3cl
Miniature bottle of Larsen Napoleon 3cl

T.V.F.C.

Hạng rượu này chỉ có ở hãng Larsen lần đầu tiên được dùng vào năm 1950 để đặt cho loại rượu Très Vieille Fine Champagne (lấy 4 chữ cái đầu của mỗi chữ ghép lại). Rượu được phối chế từ dòng eaux-de-vie lấy từ các vùng trồng nho Grande Champagne và Petite Champagne. T.V.F.C. có hương vị nhẹ nhàng duyên dáng hấp dẫn, toát ra mùi hương hoa trong vòm miệng. Loại này phù hợp với phái nữ vốn không thích rượu mạnh.

 

An exclusive denomination of LARSEN used to designate in 1950 the "Très Vieille Fine Champagne" It is a blend of eaux-de-vie coming from Grande Champagne and Petite Champagne vineyards. T.V.F.C. has an attractive elegant and light aroma, with subtle and delicate floral overtones developing on the palate. Much appreciated by the feminine clientele who are usually not inclined to appreciate strong alcohol.

Miniature bottle of Larsen T.V.F.C 3cl
Miniature bottle of Larsen T.V.F.C 3cl

X.O.

Tuy không thấy trang website chính thức của hãng Larsen đề cập đến nhưng hãng cũng có cho ra hạng rượu XO như đa số các hãng cognac khác. Riêng chai mini, giới sưu tập có được thêm 1 chai hạng rượu XO phiên bản đặc biệt kỷ niệm 1 năm ngày thành lập câu lạc bộ rượu mẫu Hong Kong vào năm 1994. Vị chủ tịch câu lạc bộ này ông Chan Wai Man, người được mang biệt danh "Vua Cognac" bởi vì bộ sưu tập rượu cognac của ông hiện đã lên đến hơn 13,500 chai.

 

Although it does not mentioned on official Larsen website, Larsen cognac XO has been produced sometime ago like most of cognac firms are doing. In regard of miniature bottles, collectors have one more item for hunting i.e. Larsen cognac XO, special version of 1st Anniversary of Establishment of Hong Kong Miniature Liquor Club. The chairman of this club carrying name "King of Cognac" bacause his collection has more than 13,500 mini cognac bottles.

Miniature bottle of Larsen cognac XO
Miniature bottle of Larsen cognac XO

X.O. Extra D'Or

Được phối chế từ các dòng eaux-de-vie ủ lâu năm từ các vùng trồng nho Grande Champagne, Petite Champagne và Fins Bois. Mang hương vị vanilla, êm dịu và tinh tế, hương vị say mê và cảm nhận hậu vị quý phái đến ngạc nhiên của loại được ủ lâu năm.

 

Marriage of very old eaux-de-vie coming from Grande Champagne, Petite Champagne, and Fins Bois vineyards. Vanilla aroma, delicate, smooth, delightfully soft and fragrant, yet with the surprising after-taste of a noble mature eau-de-vie.

Miniature bottle of Larsen XO Extra d'Or 3cl
Miniature bottle of Larsen XO Extra d'Or 3cl

Golden Viking Extra

Hình dáng chai sang trọng với nút (stopper) mạ vàng hình chiếc thuyền Viking. Chất rượu cognac chứa bên trong được ủ rất lâu cho mùi vị quý phái. Hình dáng chai theo kiểu cổ điển truyền thống luôn hấp dẫn lôi cuốn người sành rượu.

 

An exclusive deluxe decanter crowned with an outstanding gold-plated stopper. This exceptional very old cognac has the characteristics of an old and noble eau-de-vie. A classic presentation which will appeal to cognac connoisseurs of excellence.

Stopper of Golden Extra Viking
Stopper of Golden Extra Viking

TRÈS VIEILLE RESERVE BACCARAT CRISTAL

Loại rượu danh trấn thiên hạ này được lấy từ kho rượu cổ của gia đình và chứa trong chai pha lê Baccarat được thổi thủ công. Rượu dùng để phối chế lấy từ nguồn rượu cổ chứa trong những thùng nhỏ 10 ga-lông được đang bằng mây và được trữ dưới hầm rượu “Paradis”. Loại rượu thõa mãn tất cả những yêu cầu khó tính nhất của người sành rượu cognac.

 

Prestigious cognac from the family "réserve" presented in a superb hand-cut Baccarat crystal decanter. Blending of extremely old and rare cognacs carefully preserved in demijohns in the "Paradis" cellar. Rich and authentic cognac which fulfills the hopes of true connoisseurs.

TRÈS VIEILLE RESERVE BACCARAT CRISTAL
TRÈS VIEILLE RESERVE BACCARAT CRISTAL

VIKING SHIP DECANTERS

Toàn bộ các chai hình dáng con tàu Viking này chứa rượu cognac Fine Champagne được phối chế với tỉ lệ cao từ các nguồn eaux-de-vie của vùng Grande và Petite Champagne, chất lượng không đổi kể từ ngày sáng chế ra kiểu chai hình chiếc thuyền này vào năm 1952. Chai được làm từ chất liệu sứ Limgoes và được vẽ tay những đường viền bằng vàng 24 carat. Hiện tại có các màu: trắng, xanh da trời, xanh đậm, xanh cẩm thạch, xanh biển, xanh lá cây mã não, xanh da trời mã não, đỏ ruby. Riêng chai mini hiện tại có 9 màu tiêu chuẩn sau: xanh da trời (sky blue), trắng (white - blanc), xanh đậm (dark blue), vàng (yellow), cẩm thạch (jade), đen (black – noir), xanh lá mã não (green marble), đỏ ruby (ruby - rubis), bạch kim (platinum). Ngoài ra còn có một số phiên bản giới hạn được sản xuất ra dành cho giới sưu tập.

 

All ships contain Fine Champagne, a blend of the highly rated districts Grande and Petite Champagne, served unchanged since the creation of the decanter in 1952. Exclusive presentation made in authentic Limoges porcelain decorated by hand in 24-carat gold. A popular item which exists in the colors: pure white, sky blue, night blue, jade green, ocean green, marble green, marble blue, ruby. Miniature bottles are available with 9 standard colors: sky blue, white, dark blue, yellow, jade, black, green marble, ruby and platinum. And few limited versions were specially made for collection purpose.

Miniature bottles of color Limgoes Viking Ships (from left: white, jade, light blue, dark blue, yellow) 5cl
Miniature bottles of color Limgoes Viking Ships (from left: white, jade, light blue, dark blue, yellow) 5cl
Miniature bottles of color Limgoes Viking Ships (from left: green marble, ruby, platinum, black) 5cl
Miniature bottles of color Limgoes Viking Ships (from left: green marble, ruby, platinum, black) 5cl
Special limited version: Korean Air 5cl
Special limited version: Korean Air 5cl
Limited Edition - 2007
Limited Edition - 2007

Glass & Gold Viking Ship Decanters

Loại chai thủy tinh hình chiếc thuyền là loại chai cổ điển truyền thống từ thời ông tổ Jens Reidar Larsen phát minh ra vào năm 1952. Riêng chai vàng (gold) hoặc được làm bằng thủy tinh và sơn thủ công bằng tay vàng 24 carat hoặc làm bằng sứ mạ vàng 24 carat.

 

The classic presentation introduced by company founder Jens Reidar Larsen in 1952. Hand manufactured in glass and hand painted with gold, or in 24-carat gold plated Limoges porcelain.

Miniature bottles of classic glass Viking Ships - 5cl
Miniature bottles of classic glass Viking Ships - 5cl
Miniature bottles of gold painted glass Viking Ship (right) - 5cl
Miniature bottles of gold painted glass Viking Ship (right) - 5cl
Miniature bottle of gold plated Limgoes Viking Ship - 5cl
Miniature bottle of gold plated Limgoes Viking Ship - 5cl

The Viking Fleet – Đội thuyền Viking

Hãng làm ra một hộp quà chứa ba chai thuyền Viking với ba màu trắng, xanh da trời, và thủy tinh. Ngoài ra còn có hộp riêng của từng chai và phiên bản chai lớn cũng có các màu giống như đội thuyền này.

 

A gift box of three 5 cl mini Viking Ships. The miniatures ships are also available in individual packaging in the same presentations and color range as the adult ships.

Gift box of three 5cl mini Viking ships
Gift box of three 5cl mini Viking ships

Jack Kao

12/2010

 

Khi copy xin vui lòng ghi nguồn trích dẫn tại:

http://kao-miniature.jimdo.com/news-info/ 

 

Quay về bộ sưu tập Larsen (return to Larsen collection)

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    virgo69 (Thursday, 05 January 2012 08:42)

    Đọc xong bài này của anh thì em mê luôn Bộ Viking Ship rồi! Ko có đủ cả bộ thì kiểu gì cũng phải có 1 con tượng trưng trong tủ anh ạ! :D

LIKE US ON FACEBOOK

MY FANPAGE

Free counters!

VISIT OUR CLUB AT:

www.vietnamliquorclub.com